ASP – a költséghatékony szoftverhasználati konstrukció

Az ASP (Application Service Providing) – magyarul alkalmazás-szolgáltatás, vagy alkalmazás-bérlet – egy új üzleti és egyben technológiai konstrukciót jelent.
Az ASP keretében a felhasználók a tevékenységük támogatásához szükséges ügyviteli, vagy egyéb szoftvereket úgy veszik igénybe, hogy interneten keresztül kapcsolódnak a szolgáltatónál elhelyezett szerverekhez, az ezeken működő adatbázisokhoz és az adatokat kezelő programokhoz. A felhasználói gépeken csak egy egyszerű böngészőprogramnak kell futnia és internet kapcsolattal kell rendelkeznie.

Egyfajta outsourcing

Egyre több szervezet vesz igénybe outsourcingot (erőforrás kihelyezést), vagyis a tevékenységi köréhez nem közvetlenül kapcsolódó feladatainak – mint például a könyvelés, bérszámfejtés – ellátásához arra specializálódott cégek szolgáltatásait. Az ASP esetében a felhasználó szoftveralkalmazást vesz igénybe a hozzá kapcsolódó hardver és üzemeltetési szolgáltatásokkal együtt. Így a felhasználó a napi szakmai, ügyviteli feladatait maga látja el, míg minden egyéb kapcsolódó feladat, mint az adattárolás, adatmentés, szoftverfrissítés, alkalmazás és szerver infrastruktúra üzemeltetése, fenntartása kihelyezésre kerül.