Mit is kell felismerni?

A rendszámfelismerő rendszer felépítése

A rendszámfelismerő (pontosabban: rendszám azonosító) rendszereknek két típusát különböztetjük meg, a hagyományos PC alapú, valamint a kompakt rendszereket. Mindkét esetben alkalmazhatunk normál és speciális kamerákat is. A hagyományos kiépítésben egy asztali PC-t használunk, melyen a rendszámfelismerő szoftver fut. A számítógépben lévő digitalizáló kártya digitális képpé alakítja azt az analóg videó jelet, melyet a használatban lévő egy vagy több kamera ad. Ez az összeállítás forgalomfigyelésre, rendszámok felismerésére és rögzítésére képes (dátummal, idővel, fényképpel), hiszen a szoftver az adott kameraképen megkeresi a rendszámtáblát és azonosítja a rajta szereplő betűket és számokat.
b_rsz_rendszamfelismero_rendszer_resize
Mindezt kapuvezérléssel összekötve forgalomszabályozás is megvalósítható. A rendszámok alapján jogosultságot adhatunk az adott területre való belépésre vagy annak tiltására, sőt mindezt rendszámonként szűkíthetjük még adott időintervallumra is. Amennyiben a helyi számítógépes hálózathoz csatlakoztatjuk, úgy további felhasználási lehetőségekre nyílik mód. Az információk központi adatbázisban való tárolása révén alkalmazhatjuk többek között munkaidő nyilvántartásra, vállalatirányítási rendszerben a termelés megfigyelésére, telephelyekkel rendelkező vállalatoknál a beszállítók követésére, ismeretlen járművek regisztrálására stb. Videó rögzítő segítségével teljes körű videó megfigyelő rendszerré bővíthetjük a rendszámfelismerőt, ezáltal mozgóképek archiválására is lehetőség nyílik. Amennyiben rácsatlakoztatjuk az internetre, a világ bármely pontjáról elérhetővé válnak az információk (adatbázis, élő képek, rögzített képek).

Kompakt rendszámfelismerő rendszer vázlata

Kompakt rendszámfelismerő rendszer vázlata

A rendszámfelismerők másik típusát képviselik a kompakt rendszerek. Az eddig tárgyalt PC alapú rendszerekkel szemben a kompakt rendszámfelismerők alapvetően a forgalom szabályozását látják el. Alkalmazása abból a szempontból előnyös, hogy nincs szükség sem külön számítógépre, sem digitalizáló kártyára, pusztán a rendszámfelismerő bemeneteire kötött kamerá(k)ra illetve áramforrásra. Az előre rátöltött adatbázis alapján az eszköz automatikusan képes a sorompó vagy kapu mozgatásával szabályozni a forgalmat. Használata tehát olyan esetekben gazdaságos, amikor nincs szükség munkaidő nyilvántartásra, belépési adatbázis kezelésre, amikor a feladat mindössze a sorompó (vagy kapu) vezérlése.